a

Zaklada je osnovana 6. svibnja 2018. na sam spomendan sv. Dominika Savia a njezina svrha je pomaganje djeci bez roditelja, djeci samohranih roditelja, obitelji s više djece, djeci koja ne mogu platiti mjesečni obrok u školi, djeci koja nakon punoljetnosti napuštaju Caritasov ili druge udomiteljske ustanove, te redovitim studentima slabijeg imovinskog stanja.

Ideja o stvaranju Zaklade začeta je na hodočašću kroz Italiju, „Stopama talijanskih svetaca”, u rano proljeće 2017., gdje smo pohodili Torino te baziliku Marije Pomoćnice, u kojoj se nalazi grob sv. Dominika Savija. Njegov skrovit život, njegova malenost, a s druge strane njegova veličina i svetost potaknuli su nekoliko prijatelja laika te mladog svećenika na pokretanje nečega što će pomoći djeci i mladima i ujedno pričati i svjedočiti o tome kratkom, a tako velikom životu. Osjetili smo potrebu da danas u svijetu kao katolici laici trebamo konkretno djelovati i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Također, sv. Dominik Savio je zaštitnik djece i mladih pa smo Zakladu definitivno odlučili nazvati njegovim imenom.

Zaklada sv. Dominik Savio nema, dakle, samo za cilj pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka, za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku.

I sam sv. Dominik, kao dijete i mladić, rado je pomagao drugoj djeci. I mi smo pozvani pomagati, a uz materijalnu pomoć želimo također približiti i oživjeti život i djelo sv. Dominika, prenijeti njegove ideale i vrijednosti za koje se borio i izgarao, ponuditi ga za primjer u nasljedovanju, kao uzor mladima danas, kada su mnoge vrijednosti izgubljene, posebno vrijednosti poslušnosti, skromnosti, pomaganja, života u istini i pravednosti, izgaranja za ideale u koje vjerujemo. Zaklada sv. Dominik Savio nema, dakle, samo za cilj pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka, za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku.

To je bio i ideal sv. Dominika Savia.

PRIČA O TINU

Osnivanju Zaklade prethodila je spontana, humanitarna akcija tijekom adventa 2016. godine, kada je nas nekoliko laika pokrenulo sakupljanje dobrotvornih priloga za plaćanje školarine mladiću iz Vukovaru, koji je u Domovinskom ratu ostao bez oba roditelja, a želio je završiti školovanje za kuhara. Školarina je iznosila nešto manje od pet tisuća kuna. Zahvaljujući dobrim srcima u Hrvatskoj te prijateljima iz Švicarske za Tina, koji je živio od skromne socijalne pomoći u Vukovaru, sakupili smo trostruko više, tako da je mogao platiti školarinu i kupiti kućanske aparate i ogrjev. Tin je uspješno završio školovanje i zaposlio se. Više od materijalne pomoći, još ga je više dotaknula ljubav i molitva koju je doživio od nepoznatih ljudi. U Zakladi želimo upravo to ostvariti i njegovati; ne samo materijalnu pomoć nego i tu dimenziju bratoljublja.

POMAŽUĆI DRUGIMA ČINIMO DOBRO I SEBI!

Ukoliko netko želi podržati rad Zaklade sv. Dominik Savio i biti podupiratelj te tako postati nečija svjetiljka, to može učiniti na nekoliko načina. Prije svega pomoći može svojom molitvom za rad Zaklade i za sve one kojima je to potrebno. Nadalje, možete pomoći svojim materijalnim prilogom, bilo godišnjom članarinom ili prilogom prema svojim mogućnostima. Onaj tko želi postati podupirateljem Zaklade, to može postati uplatom godišnje članarine a moguće je uplaćivati i druge iznose u obliku donacija kao potporu radu Zaklade. Također, prikupljamo sredstva od raznih gospodarskih subjekata, koji dio godišnje dobiti namjenjuju u humanitarne svrhe.

Sve djelatnosti Zaklade, sva prikupljena sredstva, imena donatora, uz dopuštenje, kao i dodijeljena sredstva štićenicima, bit će javno objavljena na web-stranici Zaklade.

Također, u Zakladi možete nabaviti knjigu o životu sv. Dominika Savija, pod naslovom „Rođen za nebo – sv. Dominik Savio” te molitvenik na čast sv. Dominiku Saviu, čijom kupnjom možete pomoći rad Zaklade. Zaklada planira organizirati i humanitarne koncerte, razna događanja i susrete na kojima bi se prikupljala sredstva. No, prije svega vjerujemo isključivo i prepuštamo se Božjoj providnosti da dobri Gospodin ono što je započeo po nama, nastavlja i dalje dovršava.

Dopustimo svi zajedno biti olovke u Njegovoj ruci kojom On želi pisati najljepša pisma ljubavi djeci i mladima koji su možda danas bez nade i ne vide svjetlo koje za njih postoji.